Att ha Valp

Innan man hämtar hem valpen från uppfödaren, finns det en del att förbereda. För det första måste man se till att uppfödaren är seriös och kunnig. För det andra kan det vara bra att skaffa en försäkring till valpen innan du får hem den. En del försäkringsbolag har en karenstid på 30 dagar där du inte kan få ut försäkringspengar, var ute i god tid så din valp är ordentligt försäkrad.

Innan dagen är kommen, är det bra om man handlat hem lite saker till valpen. En mat och vattenskål, halsband med koppel och någon tuggleksak. Läs böcker om valpuppfostran och har ni vänner som har hundar, kan det vara en god idé att be om råd eller tips från dem.

Valpsäkra hemmet är ett måste, för din valps och ditt hems säkerhet. Oavsett om det finns leksaker överallt, så kommer den garanterat vilja smaka på lister, sladdar, gardiner eller skor. Göm sladdar och täck för eluttagen, sätt upp grindar om du vill begränsa valpens utrymme. Ni bör ändå räkna med att något kommer bli söndertuggat. När det är dags att hämta hem valpen är det bra om ni är två, så en av er kan lugna valpen som nog är lite nervös.

Tänk på att valpen precis blivit separerad från sin mamma och sina syskon, och befinner sig nu i ett helt främmande hem. Ge valpen tid att utforska det nya området på egen hand, bara ni inte lämnar den helt ensam. När det kommer till rumsrenhet bör man ha i tankarna att valpar inte kan kontrollera blåsan som en vuxen hund. Det kommer lite som det vill under lek och stoj. Försök få ut hunden oftare under valptiden och beröm den när den kissar på rätt ställe, det är bättre att hunden lär sig att den tjänar på att kissa ute än att den blir straffad när den råkar göra sina behov inomhus.

Kommentera