Hundhalsband

Det finns olika slags hundhalsband för olika funktioner. Nedan följer en kort beskrivning på några olika typer.

Fasta halsband finns i ställbara varianter och helt fasta. Den ställbara varianten kan vara att föredra då man kan justera storleken när man har en växande valp, och även undvika att hunden tar sig loss. Köper man ett helt fast måste man vara noga med måttet kring halsen.

Halvstryp har ett minsta mått vid utsträckt koppel, och ett största mått vid löst hängande koppel. Det kan vara svårt att hitta perfekt sittande halvstryp. Det ska vara stort nog att kunna träs över huvudet, men litet nog att sitta åt halsen utan att hunden kan ta sig loss. Det ska heller inte strypa hunden när kopplet är utspänt, utan bara sitta tätt om halsen.

Helstryp är ett halsband eller bara ett koppel med en ögla. Det kan dras åt hur hårt som helst, och bör inte användas på hundar som inte kan gå ordentligt i ett fast halsband. Tanken med helstryp är att det ska vara lätt att ta av och på, vissa hundar lär sig att själv ta på sig halsbandet. Vissa har fått uppfattningen om att helstryp används för att hunden ska sluta dra när den känner sig strypt, men så är inte fallet.

Antiskällhalsband finns i olika typer, vissa ger ifrån sig ljud, vibrationer eller en spray med till exempel citrondoft. Det ska få hunden att sluta skälla eller uppföra sig på annat oönskat sätt, och inte förknippa straffet med sin ägare.

Det finns halsband med reflexer som är bra i mörker och för att behålla uppsyn över jakthunden. Hundselar kan vara ett alternativ för valpen som inte är van vid koppel än och för att avlasta hundens nacke. Behöves större kontroll på hunden kan man använda en nosgrimma. Den bör inte sitta för hårt så att hunden inte kan dricka eller öppna sin mun, inte heller för löst så hunden tar sig loss.

Kommentera