Köpa hund

Att skaffa hund kan vara ett av dina bästa beslut, oavsett den primära orsaken till att ni införskaffar en hund. En hund kan beroende på träning och rasegenskaper uppfylla olika syften, familjehunden brukar bli som en lurvig familjemedlem, och en stor glädjespridare. Jakthunden är energisk, kräver utrymme och älskar att spåra. Det finns andra brukshundar, till exempel vakthundar, ledarhundar för blinda och speciellt tränade för att varna för till exempel epilepsianfall.

Det är viktigt att veta innan ni skaffar hund, om den ska vara avsedd som familjehund, vakthund eller om den skall tränas till utföra någon annan uppgift. Oavsett anledning, är det viktigt att man läser på om ras, uppfostran och eventuella sjukdomar. För att båda parter ska få ut så mycket glädje som möjligt, är det viktigt att man uppfostrar hunden till att lita på sina ägare, och att man har en god disciplin redan från början. Viktigt är också att du köper hunden av seriösa uppfödare som inte avlar på sjuka hundar.

Personlighet, temperament och energi beror mycket på vilken ras du väljer, men det skiljer även från individ till individ. Det är viktigt att du väljer en ras som passar din livsstil. Det kan vara lockande att välja en hund från den rasen man tycker är sötast, men det kan skapa en hel del problem om du inte är förberedd för vad just denna hunden kommer att kräva av dig. Vissa raser tenderar att skälla mer än andra. Råkar du vilja ha en hund av sådan ras, måste du från dag ett försöka vänja av hunden vid detta, vilket kan vara en utmaning. En bra idé är att gå till en brukshundklubb, där finns valpkurser, lydnadskurser, patrullkurser och mycket annat.

Kort och gott kan vi sammanfatta att följande bör tänkas på:

Vilket syfte skall hunden uppfylla?
Vilka raser lämpar sig bäst för din situation?
Hur mycket tid och utrymme finns det?
Är hunduppfödaren seriös?

Kommentera